Bananna roślinożertus niepospolitus


Dołączył: 12 Sie 2007 Posty: 68 Skąd: vegeworld
|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 13:20 Temat postu: Rodzaje wegetarianizmu a także trochę teorii :) |
|
|
*Laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm) [potocznie: lacto-ovo-veg] – najbardziej rozpowszechniona odmiana wegetarianizmu. Polega na rezygnacji z potraw mięsnych. Do jadłospisu dopuszczone są natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego: nabiał, jajka, miód.
*Laktowegetarianizm [potocznie lacto-veg] – popularna odmiana wegetarianizmu, polegająca na wyłączeniu z jadłospisu jajek. Laktowegetarianie dopuszczają jednak spożywanie mleka i jego przetworów.
*Owowegetarianizm [potocznie ovo-veg] – dieta, która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek
*Weganizm [vegan] – polega na rezygnacji ze spożywania wszelkich pokarmów wytwarzanych przez zwierzęta. Poza mięsem wyłączane są więc z jadłospisu mleko, sery, jaja oraz miód.
*Witarianizm – dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane. Witarianie rezygnują również z wszelkich napojów typu kawa, herbata.
*Frutarianizm [lub fruktarianizm, fruitarianizm, fruktorianizm] – najbardziej zaostrzona forma wegetarianizmu. Oprócz mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, fruktarianie nie jedzą żadnych owoców i warzyw, które musieliby zerwać. Ich pokarmem są owoce, które same spadną z drzewa.
*Makrobiotyzm – makrobiotycy mogą lecz nie muszą być wegetarianami- niektórzy jedzą ryby i owoce morza. Dieta ta kładzie nacisk na spożywanie żywności lokalnie wyhodowanej, świeżej- jak najmniej przetworzonej. Odrzuca sztucznie pędzone rośliny. W kuchni makrobiotycznej używa sie sporo żywności pochodzącej z morza (glony) i fermentowanej (kiszonki, tofu, miso)
Wielu wegetarian rezygnuje z wyrobów futrzanych, skórzanych i testowanych na zwierzętach. Ponadto niektórzy weganie uważają miód za produkt pochodzenia zwierzęcego, i w związku z tym go nie jedzą, jednak jest to sprawa indywidualnych przekonań.
Czasami wegetarianizm jest łączony z witarianizmem – dietą polegającą na jedzeniu wyłącznie surowych pokarmów (ew. podgrzanych do maksymalnej temperatury 41°C).
Etyka - motywacją dla wegetarian :)
Wielu ludzi uważa, że zwierzęta nie mogą cierpieć i powinny być lepiej traktowane. Sprzeciwiają się oni brutalnemu zabijaniu zwierząt na farmach i nadmiernej produkcji mięsa. Wielu z nich wierzy, że nie powinni spożywać mięsa dla dobra wszystkich żywych stworzeń. Dlatego rezygnują z diety mięsnej.
Niektórzy z etycznych wegetarian porównują zwierzęta do ludzi – zwierzę nie chce zginąć, jednak nie ma żadnego wyboru i zostaje siłą zaciągnięte do rzeźni. Wszystkie inne zwierzęta, jego przyjaciele i rodzina będą cierpieć po jego stracie. Samo zwierzę ma także pragnienia na przyszłość i ma prawo cieszyć się z życia, nie powinno cierpieć i być zabite tylko po to, aby wyżywić człowieka, gdy istnieją dla niego lepsze metody pożywienia.
Dla niektórych wegetarianizm jest także stylem życia opierającym się na ścisłych regułach etycznych nieszkodzenia innym istotom żywym, ściśle powiązanym z szeroko rozumianą ekologią.
Wielu wegan nie je jaj i nabiału z przekonania, że przy przemysłowym charakterze ich produkcji zwierzęta cierpią nie inaczej niż przy zabijaniu.
Zdrowie - kolejny plus wegetarianizmu
Większość naukowych autorytetów w sprawach żywieniowych (m.in. American Dietic Associaton, Physicians Committee for Responsible Medicine, National Health Service") zgodnie twierdzi, że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest jedną z najzdrowszych diet stosowanych przez ludzi. Potwierdzają to liczne statystyki i badania epidemiologiczne prowadzone na dużą skalę w USA i w Wielkiej Brytanii. Wegetarianie jako grupa, w porównaniu z resztą populacji na tym samym terenie, zazwyczaj wykazuje niższą, średnią masę ciała, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi, znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, kilkunastu rodzajów nowotworów, osteoporozy i miażdżycy.
Rzekomy niedobór białek oraz aminokwasów wśród wegetarian stosujących zrównoważoną dietę nie został nigdy wiarygodnie dowiedziony. Głównym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, w zależności od odmiany diety, mogą być jaja, mleko i jego przetwory lub rośliny wysokobiałkowe, takie jak np. rośliny strączkowe czy kasze.
Stwierdzono, że w pewnych okresach życia, przy niewłaściwie skomponowanej diecie wegańskiej mogą występować niedobory witaminy B12 (głównie u osób starszych), witaminy D (u dzieci i młodzieży), żelaza i cynku. Niedoborów można stosunkowo łatwo uniknąć modyfikując odpowiednio swoją dietę w tych okresach życia poprzez włączenie do posiłków produktów wegetariańskich bogatszych w te witaminy i minerały. W uzasadnionych medycznie przypadkach można również uzupełniać niedobory sztucznie, poprzez regularne spożywanie odpowiednich suplementów stosując się do zalecanego dawkowania.
Głód na świecie - to także motywacja
Niektórzy przeszli na wegetarianizm, aby zmniejszyć głód na świecie. Zostało bowiem stwierdzone statystycznie, że produkcja mięsa zużywa duże zasoby pokarmów roślinnych, co uniemożliwia bogatszym państwom dostarczanie żywności biedniejszym regionom, np: Afryce.
Inne czynniki wpływające na zostanie wege
Niektórzy ludzie uważają mięso za nieapetyczne i brzydzą się jego jedzeniem.
Inni zostali wychowani przez wegetarian i są przyzwyczajeni do takiego stylu życia. Jeszcze inni zostają wegetarianami ze względu na swojego partnera życiowego, członka rodziny albo przyjaciela.
Jeszcze inni uznają mięso za pokarm nienaturalny dla ludzi. Jako wzór wymieniają gatunki małp. Naukowcy nie do końca to potwierdzają, bo wiele małp na wolności zbiera małże i inne drobne zwierzęta, a najbliższe człowiekowi szympansy czasem aktywnie polują.
Istnieją także regiony, które zamieszkuje wielu wegetarian z ekonomicznego przymusu (m.in. wioski w biednych terenach Ameryki Południowej, Afryki i Azji), gdzie nie stać ich na mięso.
Badania naukowców z uniwersytetu w Southampton wykazały, że inteligentniejsze dzieci częściej decydują się na wegetarianizm w wieku dorosłym.
Wegetarianizm w świecie współczesnym
Wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi (w tym również jajami). Łacińskie słowo "vegetare" znaczy rosnąć, kwitnąć, rozwijać się; "vegetator" to ten, który daje życie, a "vegetamen" - siła życiodajna". Każdy kto po raz pierwszy spotyka się z tą nazwą, najczęściej wychwytuje z niej tylko akcent negatywny, tzn., że wegetarianizm polega po prostu na niejadaniu mięsa i na tym koniec. Zaprzestanie jadania mięsa stanowi dopiero pierwszy krok wiodący w sferę różnorodnych spraw i problemów, zarówno zdrowotnych i żywieniowych, jak też moralnych, ekonomicznych, filozoficznych i wielu innych. Chociaż wegetarianizm znany jest od tysięcy lat, to dotychczas był traktowany jako ciekawostka i teoretyczny postulat, realizowany rzadko i przez nielicznych, mimo iż wegetarianami było wielu najwybitniejszych myślicieli, pisarzy, uczonych, filozofów. Należeli do nich m.in.: Sokrates, Platon, Pitagoras, Hipokrates, Plutarch, Leonardo da Vinci, Izaak Newton, Wolter, Lew Tołstoj, Bernard Shaw, Mahatma Gandhi i wielu innych. Wśród podstawowych motywów, jakimi kieruje się współczesny ruch wegetariański, dominują motywy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Wegetarianie uważają hodowanie zwierząt na rzeź za okrutne i nieludzkie, zaś walkę z tym i promowanie diety bezmięsnej - za swój moralny obowiązek. Jednocześnie, twierdzą, że człowiek jest jedną z wielu form życia na naszej planecie i nie powinien wykorzystywać swojej dominującej pozycji do zabijania i zjadania innych istot. Zwracają też uwagę, że jedzenie mięsa może być źródłem wielu nowych, nieznanych dotąd zagrożeń: zdrowotnych, ekologicznych i ekonomicznych, zarówno w skali globalnej, jak i lokalnej. Motywy ekonomiczne wegetarianizmu wiążą się ze stwierdzeniem faktu, że gospodarka żywieniowa świata zdominowana jest przez potrzeby paszowe. Od 80 do 90% światowej produkcji zboża i roślin strączkowych przeznacza się na paszę dla trzody, której mięsem żywi się około 30% ludności świata. Skażenie środowiska na skutek masowej produkcji zwierzęcej jest nie mniejsze niż zatrucie odpadami przemysłowymi[potrzebne źródło]. Jako ruch społeczny wegetarianizm rozwija się obecnie w bardzo wielu krajach. Z potrzebami klientów - wegetarian liczy się przemysł spożywczy produkując dla nich m.in. potrawy bezmięsne, jak np. dania z soi (kotlety, pasztety i inne) w różnych wersjach smakowych. Współczesny wegetarianizm jest wyborem stylu życia, u podstawy którego leżą przede wszystkim względy humanitarne, intelektualne, zdrowotne, ekologiczne, a także ekonomiczne w skali makro, czyli całej naszej planety.
Wegetarianizm w Polsce
W Polsce wegetarianizm jest propagowany np. przez stowarzyszenie Empatia i fundację Viva!. Organizują oni różne happeningi, spotkania i demonstracje przeciwko takim firmom jak KFC, McDonald's Corporation czy różnym sklepom sprzedającym futra. Co roku wiele miast przyłącza się do Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu, który odbywa się w ostatnim tygodniu maja. Ponadto, 1 października ma miejsce Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Od 2003 roku obchodzony jest Dzień Ryby, który ma miejsce 20 grudnia i propaguje wegetariańskie święta Bożego Narodzenia w Polsce. Od 1994 roku ukazuje się w kioskach ogólnodostępny miesięcznik Wegetariański Świat
wydaje mi się, że ta ciekawa lektura przyda się początkującym wege - teorii troszke nigdy za wiele!! :) _________________ "..my eyes are green, 'cause I eat a lot of vegetables.." no i WEGETARIANIZM wzmacnia mój organizm :)
REGULAMIN forum i ZASADY pisania postów |
|