|
Vege Świat akcje, ekologia, wegetarianizm czyli wszystko co najlepsze
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szulek master of kitchen ]:->
Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 10
|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 12:05 Temat postu: Ryż |
|
|
Zeby ryż sie nei znudził, mozna go podac w nieco ciekawszej formie:
3/4 szklanki ryzu, szklanka pokrojonej w drobna kostke papryki (czerona, zielona, zolta - co macie pod reka!), pol szklanki pokrojonej w drobna kostke lub słupki marchewki, 1/3 szklanki pokrojonej w drobna kostke lub słupki pietruszki (korzeń!), 1/4 krajanki sojowej, ok 1l bulionu warzywnego, zioła prowansalskie, sol, pieprz, papryka mielona słodka, tabasco
Danie najlepiej przyrzadza sie na duzej, glebokiej patelni, ale rownei dobrze moze to byc garnek z "nieprzywierajacym" dnem.
Zaczynamy: warzywa i soje zalewamy polowa bulionu, gotujemy ok 10 min, dosypujemy ryz (od tego momentu trzeba zmniejszyc ogien), gotujemy razem ok 20 min uwazajac zeby nic sie nie przypalało, parujacy bulion uzupełniamy na bierzaco, kiedy ryz bedzie juz prawie miekki, nalezy odparowac reszte plynu, po zdjeciu z ognia przyprawic do smaku (w wersji na ostro nalezy dodac tylko odrobine pieprzu, za to wiecej tabasco, jezeli ktos nie lubi ostrych potraw, moze dodac łagodny sos chilli). _________________ Fresh Fruit for Rotting Vegetables |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 12:05 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|