Forum Vege Świat Strona Główna Vege Świat
akcje, ekologia, wegetarianizm czyli wszystko co najlepsze
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zapiekanka Briyani

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Vege Świat Strona Główna -> Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bananna
roślinożertus niepospolitus
roślinożertus niepospolitus


Dołączył: 12 Sie 2007
Posty: 68
Skąd: vegeworld

PostWysłany: Pon Sie 20, 2007 18:31    Temat postu: Zapiekanka Briyani Odpowiedz z cytatem

2 szkl. ryżu długoziarnistego
1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu
2 łyżki mleka
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
4 łyżki masła
po 1 łyżeczce garam masali, kurkumy i mielonej kolendry
3 ziemniaki
200 g mrożonego groszku
4 duże, dojrzałe pomidory
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Ryż przepłucz ciepłą wodą, odsącz i osusz na sitku.
W dużym garnku o grubym dnie zagotuj 4 szklanki wody z 2 łyżeczkami soli. Kiedy woda zawrze, wrzuć do niej ryż i ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj ryż 15 minut.
W tym czasie rozpuść szafran w ciepłym mleku i odstaw. Obierz ziemniaki i pokrój w centymetrową kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i przetrzyj przez sito.
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki masła, dodaj przyprawy, zamieszaj i smaż przez parę sekund. Dodaj pokrojone ziemniaki i delikatnie mieszając smaż je przez 5 minut, aż lekko się przyrumienią. Dodaj wtedy groszek i przetarte pomidory, połowę natki i łyżeczkę soli. Duś warzywa pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Jeżeli będzie potrzeba, dolej odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły.
Kiedy ryż wchłonie już całą wodę i będzie miękki, zdejmij go z ognia i dodaj do niego jogurt oraz mleko z szafranem. Wymieszaj delikatnie widelcem i odstaw na 5 minut.
Nagrzej piekarnik do 160 st. C.
Duże naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, nałóż do niego połowę ryżu, wyrównaj i lekko ubij. Teraz rozłóż ugotowane warzywa, a na nich resztę ryżu. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Briyani podawaj pokrojone na porcje, przyozdobione siekanymi orzechami i natką pietruszki.
_________________
"..my eyes are green, 'cause I eat a lot of vegetables.." no i WEGETARIANIZM wzmacnia mój organizm :)

REGULAMIN forum i ZASADY pisania postów
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
Reklama






Wysłany: Pon Sie 20, 2007 18:31    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Vege Świat Strona Główna -> Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Vege Świat  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group