Szulek master of kitchen ]:->
Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 10
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 10:53 Temat postu: Falafel |
|
|
400-500g ciecierzycy (namoczonej przez noc i podgotowanej, lub z puszki)
Mala cebula, przyprawa kebab (lub: kmin rzymski, mielone ziele angielskie, odrobina gałki muszkatołowej, sol pieprz, odrobina oregano), 3 zabki czosnku.
Cebule zetrzec (lub baaardzo drobno posiekac), zmiksowac na jednorodna mase z ciecierzyca, dodac wyciniety czosnek i przyprawic do smaku. Formowac niewielkie kulki - smazyc na oleju.
Sposób podania: mozna podac z plastrami pomidora, gotowanym ryżem i polane sosem czosnkowym. Mozna tez podac w formie fast food: w bulce pita z surówka (kapusta pekinska, czerwona cebula, pomidor, ogorek, odrobina jogurtu).
sos czosnkowy:
200g jogurtu naturalnego, 4 zabki czosnku: wystarczy zmieszac jogurt z utartm lub wycinietym czosnkiem i odstawic na 30min do lodówki. Mozna tez przyprawic odrobina ziół prowansalskich lub posiekanym koperkiem. _________________ Fresh Fruit for Rotting Vegetables |
|